Chantal Bosscha NVVGP-Gecertificeerd

Gebitsverzorging speelt een steeds grotere rol in de gezondheidszorg van paarden. Dierenartsenpraktijk Dwingeloo-Wapse is dan ook bijzonder trots dat Chantal Bosscha als tweede persoon in Drenthe is geslaagd voor het NVVGP-certificaat.

De Nederlandse Vereniging voor Gebitsverzorging bij het Paard (NVVGP) is in 2010 opgericht. Intussen heeft de vereniging ongeveer 180 leden, bestaande uit zowel gebitsverzorgers als dierenartsen. De vereniging stelt zich tot doel om de praktische en theoretische kennis met betrekking tot de gebitsverzorging van paarden in Nederland te bevorderen.

Paarden zijn van nature grazende steppedieren. Daar is de bouw van hun hele lichaam dan ook op geënt, aldus Chantal. Op de steppen zijn paarden bijna de gehele dag in de weer met hun voedsel dat voornamelijk uit vezelrijk materiaal bestaat. Het gras snijden ze af met hun voortanden en vermalen ze met hun kiezen. Een goede spijsvertering start dus met een goed gebit.

Net als bevers en herten hebben paarden een zogenaamd hypsodont gebit. Dit betekent een hoge kroon met een korte wortel. Tot op hoge leeftijd slijt de tand of kies aan de bovenkant af en schuift in de kaak omhoog. Het bijzonder harde tandglazuur slijt soms onregelmatig mee en laat als het ware kleine scherpe mesjes achter op de kies. Deze “ haakje” kunnen wondjes en irritaties veroorzaken waardoor het dier slecht gaat eten en spijsverteringsproblemen kan krijgen. Hier wordt zelfs het braafste paard niet vrolijk van, het inbrengen van een bit kan dan echt een kwelling zijn. Het verwijderen van haakjes en het herstellen van de balans tussen kiezen, kaken en snijtanden is dan ook een van de meest voorkomende behandelingen die de gebitsverzorger uitvoert.

Chantal rondde zeven jaar geleden de basisopleiding gebitsverzorging voor paarden af. Vanaf dat moment is de hoeveelheid werk in gebitsverzorging stevig gegroeid. We hebben dan ook geïnvesteerd in het modernste behandelmaterieel en bijvoorbeeld een behandelbox op onze praktijk. Doordat de gebitsverzorging een integraal onderdelen van ons praktijkaanbod vormt bieden we in samenspel met de dierenartsen in alle gevallen de optimale veterinaire zorg.

Opgegroeid met paarden ging de omgang met de dieren en hun eigenaren me prima af. Maar ik wilde me verder ontwikkelen, vertelt Chantal. Nou dat heb ik geweten. De NVVGP biedt een stevig opleidingstraject met een mooie combinatie tussen theorie en praktijk. De praktijk was voor mij natuurlijk smullen. Op het examen scoorde ik dan ook goed op horsemanship, de omgang met de eigenaar en het “ lezen van het paard”. De theorie was voor mij echt een stevige kluif. Engelse leerboeken en de medische termen in het latijn. De examens werden gelukkig wel in het Nederlands afgenomen. Het afrondende praktijkexamen vond plaats in België waar ik ten overslaan van een meerhoofdige commissie met een daadwerkelijke patiënt moest laten zien wat ik in huis had. En zo, na bijna twee jaar studie vol trots gecertificeerd. Door het leertraject en de positief kritische begeleiding van de docenten heb ik me echt een stap verder ontwikkeld in mijn werk.

 

https://krant.westervelder.nl/reader/?epub=https://krant.westervelder.nl/ndc-ws/westervelder/issues/3744/#/pages/10