Ontworming van paarden in het najaar

Kleine strongyliden (of bloedwormen) zijn de wormen het meest voorkomen bij paarden. De volwassen wormen en sommige larvestadia leven in de holte van de dikke darm. Deze veroorzaken zelden klinische symptomen tenzij de worminfectie zeer groot is. Sommige larven kunnen zich inkapselen in de wand van de dikke darm en wel degelijk gevaar opleveren. De ingekapselde larven gaan naar een slapende toestand dit gebeurd in de herfst en winter.

Enkele miljoenen van deze larven kunnen de wand van de dikke darm van het paard bedekken en zo de opname van voedingsstoffen en water verstoren. Deze verstoring van de absorptie van de dikke darm veroorzaakt symptomen van chronische cyathostominose: gewichtsverlies, slechte algemene toestand, aangetaste vacht, chronische kolieken, zachte mest of alleen maar verminderde prestatie.

Maar het grootste gevaar ligt in het vrijkomen van een groot aantal van deze larven, dat zich meestal voordoet in de late winter. Dit massaal vrijkomen van de ingekapselde larven kan een ziekte veroorzaken genaamd; acute larvale cyathostominose. Wanneer ze uit de darmwand komen, veroorzaken de larven letsels in de darmwand. Het paard kan koliek en diarree krijgen. Ook zal het paard snel gewichtsverlies vertonen. Deze aandoening is fataal in ongeveer 50% van de gevallen.

Gezien het gevaar van deze kleine strongyliden voor het paard adviseren om paarden elk najaar (late herfst/begin winter) te behandelen met een ontwormingsmiddel dat doeltreffend is tegen deze ingekapselde larven. Let op: dit is niet het geval voor alle ontwormingsmiddelen.

Meer interessante info over ontworming kan u terugvinden op www.ontwormenvanpaarden.nl