Zomereczeem bij paarden

Zomereczeem is een erg vervelende aandoening die ook wel bekend staat als staart- en maneneczeem (SME) of Sweet-Itch. SME wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor het speeksel van de Culicoïdes Robertii mug, ook wel de knut genoemd. SME is de meest voorkomende allergie bij het paard en kan voor ernstige problemen zorgen. Door de hevige jeuk schuren veel paarden onophoudelijk. Vaak tot bloedens toe met als gevolg geïrriteerde en verdikte plekken op de huid, met name tussen de manen en bij de staart. Vanaf het vroege voorjaar tot diep in het najaar zijn de knutten, die deze allergie veroorzaken, actief.

Hoewel ieder paard wel eens gestoken worden door een knut, krijgen lang niet alle paarden last van staart- en maneneczeem. Het ene paard is veel gevoeliger voor het ontwikkelen van de allergie dan de andere. In elk paardenras kan SME voorkomen, maar sommige rassen zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van de allergie waaronder Friezen, Fjorden, Halflingers, IJslanders en Shetlanders. Ook zie je dat in bepaalde lijnen en families de aandoening vaker voorkomt.

Meestal ontwikkelt de allergie zich vanaf het tweede levensjaar. Bij heftige allergieën zie je soms al rond het eerste levensjaar symptomen ontstaan. Aangezien paarden herhaaldelijk aan de knutten worden blootgesteld, kan de allergie zich ook op latere leeftijd ontwikkelen. Wanneer een paard een allergie ontwikkeld heeft, dan zal deze waarschijnlijk elk jaar terug komen en vaak in ernstigere mate.

Helaas bestaat het ideale geneesmiddel (nog) niet. Gelukkig zijn er wél effectieve manieren om met zomereczeem om te gaan. Omdat echter niet ieder paard evenveel baat heeft bij bepaalde maatregelen, is het voor iedere eigenaar een zoektocht naar de meest passende preventieve en therapeutische mogelijkheden.

Zoals bij veel andere dingen geldt ook bij staart- en maneneczeem: voorkomen is beter dan genezen.

De beste preventieve behandeling is het contact met de knutten zoveel mogelijk te vermijden:

  • Begin op tijd met een vliegen/muggen werend middel vanaf een buitentemperatuur van 10-15 graden. Het liefst met Permethrin als werkzame stof;
  • Bescherm het paard met een speciale eczeemdeken;
  • Gebruik eventueel een jeukstillende zalf op de plekken waar het paard schuurt.

Voor meer informatie en/of een goed muggen werend middel kunt u contact opnemen de praktijk 0521-599127, info@dapdwingeloo-wapse.nl